Eläkeläisten arkea

Ihmisen määränpää

Jos olet katsellut Teemalta tiedesarjoja, olet tietoinen, että elämme täällä pallollamme monen monituisen onnellisen sattuman johdosta. Tiede osaa jo selittää, miksi olemme, mutta ei sitä miksi elämme. Mikä on ihmisen määränpää? Joku tietysti toteaa, että hauta. Ei, se on kohtalomme. Määränpäämme on jatkuvuus kauas tulevaisuuteen. Määränpäämme ei ole edes näköpiirissä, vaikka saavuttaisimme taivaanrannan.

Useimmat ihmiset etsivät totuutta löytämättä muuta kuin osatotuuksia. Jokaisen on turvauduttava johonkin. Joillekin se on ystäväpiiri, toisille hyvää viihdyke, joillekin uskonto. Jokainen seuratkoon omaa latuaan löytäen kenties sen tärkeimmän, onnellisuuden. Monet löytävät samalla kertaa jatkuvuuden ja onnellisuuden. Elämässä on vaikeuksia ja vastuksia, joskus ne tuntuvat ylitsepääsemättömiltä. Vastukset on luotu voittamista varten. Se on onnellinen, joka voittaa vastuksensa.

Ihmisen perusluonne ei ole muuttunut paljoakaan Afrikan savanneilta New Yorkin torneihin. Meillä on samat perustarpeemme kuin aina. Ruoka, juoma, lämpö, valo. Lisätarpeista voidaan aina tinkiä. Luonteessamme on ainakin sitkeys, kateus, viha ja rakkaus. Näistä tärkein on meitä eteenpäin kannattava rakkaus. Sen voimalla siirretään vuoria. Se aiheuttaa aivoissamme myrskyn, jollaista ei ole maan päällä. Se voi olla kohtalomme.

Mielipidesuuntauksissa kuten uskonnoissa on paljon hyvää. Olemme taivaltaneet uskontojen voimalla kymmeniä tuhansia vuosia. Mutta ei pelkkää hyvää, niissä on pahaakin. Lakeja, rajoituksia ja sääntöjä, joita tulee noudattaa. Useimmissa uskonnoissa kielletään tappaminen, mutta kuitenkin käymme edelleen uskonsotia, ja vierasuskoisen tappaminen voi olla hyvä teko. Mielipide riippuu siitä, kenen puolella olet. Paitsi hyvää, uskonnot ovat aiheuttaneet paljon itkua ja hammasten kiristystä. Emme ole vieläkään oppineet rauhanomaista rinnakkaineloa.

Mutta määränpää on selviytyminen, selviytyminen ja ihmissuvun jatkaminen hamaan tulevaisuuteen. Olemme sadassa vuodessa rakentaneet yhteiskuntia, jollaisia ei ole voitu kuvitellakaan. Mutta millä hinnalla? Olemme tuhoamassa maapalloa, omaa kotiamme. Meillä ei ole näköpiirissä avaruudessa toista yhtä turvallista kotia. Samalaista rautasydämistä ilman ja magneettikentän ympäröimää palloa. Olemme täällä turvassa avaruuden vihamielisyydeltä. Älkäämme tuhotko omaa kotiamme ennen kuin riittävän läheltä on löytynyt uusi koti.

Jo nyt on löytynyt noin 1700 elämän vyöhykkeellä kiertävää planeettaa. Emme vielä tiedä, onko niistä, tai vielä löytyvistä jollakin samankaltaiset olosuhteet kuin maapallollamme. Pelkästään omassa Linnunradassamme on miljardeja tähtiä. Jokainen niistä on aurinko. Useimpia kiertää varmasti useita planeettoja. Linnunratamme on yksi galaksi avaruudessa. Niitä on miljardeja, siis uskomaton määrä. Emme voi olla niin onnekkaita, että vain meidän pallollamme on tällaiset olosuhteet. Elämää täytyy olla muuallakin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Pitäisi sekin ottaa huomioon, että maapallo on lukemattomien muidenkin lajien koti. Mikä oikeus ihmisellä on tuhota heidän elinmahdollisuudet, vaikka löytäisikin jonkun toisen planeetan jolla elää kituttaa turmiollista sukunsa jatkaen?

Käyttäjän jokojo kuva
Jaakko Kojo

On totta, että kirjoitin liian ihmiskeskeisesti, mutta jos ihmisellä on hyvä olla, silloin muutkin lajit pärjäävät. Se on ihan totta, että meidän on huolehdittava myös muiden lajien selviytymisestä. Olemme riippuvaisia keskenämme elämän jatkumisesta. Emme tulisi toimeen ilman muita lajeja.

Lajien selviytyminen ei ole itsestäänselvyys. Jotkut lajit kuolevat väistämättä sukupuuttoon joko olosuteiden muuttuessa tai ihmisen toiminnan johdosta. Se kohtalo on ihmiselläkin joskus väistämättä edessä.

Ajattelin jatkaa kirjoitusta sarjana ihmiselon ilmiöistä. Ruodin elämän hyviä puolia ja varjopuolia.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Jokin kaunis tai ruma päivä, viimeinen ihminen viimeisellä rannalla kiteyttänee olemisemme ehkä seuraavanlaisesti: Turhuutta ;D

Ps. Kiitos kaloista!

Käyttäjän jokojo kuva
Jaakko Kojo

Moi Jari Rajala!
En ole se Jaakko Kojo, joksi ehkä luulet. Seuraavasta linkistä selviää, kuka olen: http://personal.inet.fi/koti/jaakkokojo .

Aion jatkaa tätä aihetta noin kuukauden verran. Aiheita on kyllä useampaankin blogiin. Epäilen, että menee aika kauan, ennen kuin viimeinen ihminen sanoo rannalla, että terve. Pikemminkin tulee jokin suuri katastrofi, kuten asteroidi tai suuri tulivuoren purkaus, jollainen pyyhki aikanaan suuret maaeläimet maan päältä. Nyt ollaan menossa kohti lämpimämpää kautta, mutta vajaan 10 000 vuoden päästä on jääkausi, ja ihmisen elämä on uhattuna. Siihen mennessä on kyllä kehitetty pelastautumiskeinot.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Tunnen kyllä laulaja Kojon ja yhen Kojosen, ja joku Koljonen oli joskus naapurina. Mitä välii, nimet ne vaan vaihtuu, mutta naamat pysyy, samone horinoineen. Meet vaan ajelehdimme h y v i n pitkässä armossa, ja kukaan ei tiedä yhtikäs mistään mitään hevon huttuakaan. Jonkun toisen uni se vaan tämä on ;d Ei mitään henk.koht. Toisen uni ;D Good Night, toinen!

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Näissä kirjoituksissa on hieman samankaltaista tietämystä kuin omissa kirjoissani ja blogeissani. Olen itsekseni perustellut avaruuden kaukaisia tähtivaloja niin, että ei oikeastaan lamppukaan pala turhaan kodissa. Jokin syy niillä tähdillä on loistaa. Hyvää jatkuvuutta Teillekin!

Käyttäjän jokojo kuva
Jaakko Kojo

Moi Tarja ! Oikeassa olet, luultavasti. Ei ne lamput turhaan pala. Jossakin on joku, mutta kykymme ovat rajalliset tutkia avaruutta. Saamme valoa 14,3 mrd valovuoden päästä, ja mitä onkaan ehtinyt tapahtua sinä aikana, kun tuo valo on kulkenut. Lähin tähti, eli aurinko on 4 valovuoden päässä, siis saavuttamattomissa sekin. Ihminen on käynyt vasta kuussa, eikä ole keinoa suorittaa pitkää avaruusmatkaa. Eikä taida olla haluakaan. Rahaa löytyisi mihin vaan, jos olisi keinot ja halut. Parempi keskittyä oman pesän hoitoon. Siinäkin tuntuu olevan tekemistä.