Eläkeläisten arkea

Ihmisen määränpää osa II, sodat

Luomakunnan kaikki yksilöt taistelevat elintilasta ja ravinnosta. Vain ihminen on keksinyt sotia ideologisista syistä. Apinoilla saattaa olla samalaista käyttäytymistä. Alun perin ihmisenkin sotiminen oli elintilan puolustamista tai uuden elintilan raivaamista. En osaa sanoa, milloin ideologia tuli kuvaan mukaan, mutta todennäköisesti jo jossain kivikaudella. Jo eläimillä on ollut aina ryhmäkäyttäytymistä. Jos muodostetaan ryhmiä, syntyy väistämättä ristiriitoja ja ideologioita.

Sodan siemen on ollut alun alkaen aivoissamme. Toisen vahingoittaminen, ja tappaminen on sodassa moraalimme mukaan sallittua. Lietsomme sitä tunteilla. Muodostamme vihan tunteen jotakin ryhmää kohtaan. Viha muodostuu ensin yksin ja leviää siitä lähipiiriin ja sitten jo joukkoihin. Muodostetaan psykologinen rintama, me ja te. Sotimiseen on helppo houkutella joukkoja, kun luodaan ideologia ja osoitetaan ristiriita.

Sota syntyy sähkökemiallisena ilmiönä aivoissamme. Aivomme luovat tunteita ja sota on tunteiden aikaansaama. On yhden miehen sota yhteiskuntaa vastaan, ja toisessa ääripäässä kansakuntien luoma joukkojen sota. Kybersota syntyi verkkojen syntymisen myötä, mutta sen perusta on aivan sama ilmiö, kuin muissakin sodissa. Täytyy olla ideologioita ja psykologinen rintama. Kybersota on siinä mielessä parempi, että siinä ei vahingoiteta ihmistä fyysisesti. Menetykset ovat teknisiä ja taloudellisia. Vahingoitetaan toista henkisesti.

Sodan johtajat ovat joukkopsykologeja. Joko heidät on valittu enemmän tai vähemmän demokraattisesti tai he ovat anastaneet vallan. Yksittäisen ihmisen on valittava puoli. Ellet ole puolellamme, olet meitä vastaan. Jo ihmisen mielessä luodaan psykologisia rintamalinjoja. Maailmassa väitetään olevan puolueettomia maita, mutta on varmaa, ettei ole puolueettomia ihmisiä. Heillä ei vain ole mielipidettä. Ihminen on niin monimutkainen olento, että joskus hänen on vaikea löytää omaa puoltaan. Asiat ovat ristiriitaisia.

Taisteluvälineiden kehityksessä on rajana vain ihmisen mielikuvitus. Yleensä jokin ilmiö keksitään ensiksi tiedemiespiireissä ja soveltajat soveltavat ilmiötä sotakoneisiin, ja sodankäyntiin. Varojen käyttö varustautumiseen ja sodankäyntiin on rajatonta. Valtioissa budjetoidaan varoja mielettömästi sodankäyntiin ja varusteluun. Jos ne rahat käytettäisiin auroihin, ei olisi köyhyyttä. Sodankäynnin lopettaminen olisi ihmiseltä viisas teko selviytymisen kannalta. Köyhyyden poistaminen poistaisi toisenkin meitä uhkaavan ilmiön, liikakansoituksen.

Eräs sodan ääri-ilmiö on terrorismi. Jihad, pyhä sota on ääri-islamistien lietsoma sota länsimaita kohtaan. Erityisenä kohteena on kapitalismi ja Amerikka. Länsi taistelee terrorismia vastaan, mutta perinteisellä sodankäynnillä se ei käy. Täytyy valita samat aseet ja puolustaa omia kansalaisia. En tarkoita nyt aseilla samoja menetelmiä, vaan psykologiaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Sodassa on kyse ennen kaikkea taloudellisista vallasta. Se on yhteiskunnallinen ilmiö. Mahdollinen sotimishaluja tukeva viha on propagandan lietsoma, ei sotien syy.