Eläkeläisten arkea

Ihmisen määränpää osa III rakkaus

Rakkaus on käsite, joka on saanut lukemattomia merkityksiä kaikissa kielissä. Sen perusmerkitys on kuitenkin yhteinen. Rakkaus on syvää kiintymystä eri sukupuolta olevien lajien välillä. Tämä laaja merkitys siksi, että on monia lajeja, joiden rakkausside on elinikäinen. Voidaan sanoa, että kaikkia lajeja yhdistää tunne rakkaus. Se on taiteellisempi merkitys asialle jatkuvuus. Rakkaus on käsite, mikä vie meitä eteenpäin elämässä.

Kiintymys ja rakkaus ovat samaa asiaa. Rakkaus on voimakkaampi tunne ja myös sitovampi. Historia väittää, että ihminen on ollut alkujaan moniavioinen, kuten eläinmaailmassa on vielä useilla lajeilla. Niillä on alfauros, jolla on useita naaraita. Luonnollinen valinta toteuttaa siten kehitystä. Ihminenkin suorittaa paria etsiessään luonnollista valintaa, mutta ei niin voimakkaasti, kuin eläinmaailmassa.

Rakkautta on monenlaista, joku rakastuu mammonaan, joku taas eläimeen. Sanotaan, että rakastua voi mihin tahansa. Ihastuminen ja rakastuminen onkin sotkettu keskenään. Niillä on kuitenkin tiettyä eroa. Ihastuminen on yleensä kevyempää ja väliaikaista. Rakastuminen on syvällisempää ja se kiinnittää kohteen syvällisemmin. Jos puhutaan aidosta rakkaudesta, sitäkin on montaa lajia.

Syvällisintä on rakkaus kahden eri sukupuolta olevan yksilön välillä. Se johtaa yleensä parisuhteen muodostumiseen. Ihminen vain on monimutkainen olio, ja yhä enemmän parisuhteet päätyvätkin haaksirikkoon eli eroon. Jälkeläisten kannalta tämä on ikävää. Se aiheuttaa epävarmuutta ja luo huonon pohjan jälkeläisten kasvatuksessa. Malli voidaan omaksua vaistomaisesti ja siitä seuraa vain hankaluuksia.

Luonnehtisin samaa sukupuolta olevien ihmisien rakkautta kiintymykseksi. Se ei ole lajin jatkuvuuden tuottamista. Siinä liitossa saattaa esiintyä samoja viettejä, ja puhutaan adoptio-oikeudesta ja kohdunvuokrauksesta. Ne eivät ole kuitenkaan luonnollisia tapoja lisääntyä. Heterona en oikein hyväksy samaa sukupuolta olevien parisuhdetta. Se ei ole luonnollista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Ihmisoikeusjulistuksen mukaan miehen ja vaimon välisä avioliittoa valtiovallan tulisi erityisesti suojella, koska se on yhteiskunnan perusyksikkö.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kovin on mielestäni suppeaa näkemystä rakkaudesta,tietysti siihen on täysi oikeus.

Entä jos rakkauden määritelmäksi laitettaisiin ykseydentunto,miltä se vaikuttaisi? Näin käsite laajenee tuosta vastakkaisten sukupuolten välisestä tilanteesta. Rakkaus on kuitenkin ihmiskunnan korkein ja vaikein saavutus.Tästä syystä ihmiskunnan arvokkuus ei tahriinnu siitä,etteivät he jotka saattoivat istua pöydän ääressä ja nauttia hyvästä elämästä, halunneet jakaa omastaan vaan käyttivät väkivaltaa niitä ihmisiä kohtaan jotka uhkasivat heidän etuoikeuksiaan.

Eläimen suhteen voi tuntea myöskin rakkautta eli ykseydentuntoa..sen yleensä kohtaa,kun joku toteaa jonkun eläimen toimivan kuin ihmisenmieli. Eläin elää sinua ja sinä eläintä..koiran ja kissan kanssa tämä on kovin yleistä. Myötätuntoa parhaimmillaan.

Käyttäjän jokojo kuva
Jaakko Kojo

Ykseydentunto on minulle vieras käsite. Olen ehkä vanhanaikainen. Olenhan jo eläkeiässä, mutta en seniili. Iästäni ja kasvatuksestani (kristillinen, erosin tosin kirkosta jo ajat sitten) johtuu, etten hyväksy homoavioliittoja. Minusta se ei ole vain luonnollista eikä luonnon tarkoittamaa. Minusta jatkuvuus vaatii rakkautta ja rakkaus luo ykseyttä. Tämä terminologiahässäkkä edellyttää eri sukupuolta olevia. Homoparilla ei ole jatkuvuutta. Kohdunvuokraus tai adoptio eivät ole geneettistä jatkuvuutta rakkauden nimissä. Syntyvyys on ainoa ihmiskunnan pelastuminen. Sitten on toinen asia, montako lasta perheessä pitäisi olla. Se kuuluu väestöpolitiikkaan. Ei ole viisasta tuottaa lapsia kuolemaan nälkään. Niissä maissa, joissa ei ole eläkepolitiikkaa, lasten määrä määrää vanhuudenturvan.