Eläkeläisten arkea

Ihmisen määränpää osa IV viha

Viha on tunne, joka on kuulunut luonteenpiirteisiimme jo alusta asti. Vihaamme asioita laajalla skaalalla. Joskus meillä on viha – rakkaus suhde johonkin. Osaa asioista vihaamme, mutta osaa rakastamme samalla kertaa. Viha on jalostunut aikojen varrella, ja koetaan, ettei viha oikein sovi sivistykseen. Viha on yksi perustunteistamme. Vihan laatu ja kirjo on moninainen. Voimme vihata ihmisiä, asioita, ominaisuuksia ja oikeastaan mitä tahansa. Jokin yksityiskohta saa meidät vihaamaan. Laajemmin voimme myös vihata käsitteitä ja ideologioita.

Viha voi olla lyhytaikaista ja laantua nopeastikin. Voimme vihastua ja lauhtua vaikka saman tien. Toisaalta viha voi kestää ikuisuuden. Ikuisuus on ihmiselämä. Viha voi periytyä. Siten viha voisi olla pidempi kuin ikuisuus. Konflikti syntyy usein vihasta. Se voi toki syntyä monesta muustakin syystä. Menneinä vuosisatoina ja tuhansina uskonnot ja uskomukset ovat olleet kiinteä osa ihmisen elämää. Niihin liittyy viha vääräuskoista kohtaan. Ryhmittymät ovat käyneet kautta aikojen sotia vihan vimmassa toisuskoisia vastaan. Käännytystyötä on tehty ja tehdään edelleen.

Voimme myös vihata itsessämme jotakin ominaisuutta. Tapamme voivat olla ristiriidassa käsityksemme kanssa ja näin voi syntyä vihan tunne itseämme kohtaan. Silloin on muutettava jotakin, että viha lauhtuu. Yleensäkin vihan purkaminen pieniksi osiksi ja niiden selvittäminen on terveellistä. Vihan tunne pitää päästä purkamaan johonkin. Niin kuntourheilussa kuin kilpaurheilussakin on mahdollista harjoitella vihan vimmassa ja purkaa turhat höyryt pääkopasta. Yleensäkin tekeminen purkaa usein vihan tunteet. Joku voi purkaa vihaansa kirjoittamalla. Koska yhteisöllisyys on kadonnut, vihaa puretaan sosiaaliseen mediaan.

Ihmisen pitäisi harkita ja ajatella, mitä vihan vimmassa tekee, puhuu tai kirjoittaa. Usein vihan purkausta seuraa katumus. Täytyy osata pyytää anteeksi vihan vimmassa sanottua tai tehtyä. Usein vihaamme jotakin väärin perustein. Olemme mielestämme oikeassa ja toiset väärässä. Ellei saa tahtoaan läpi, voi syntyä vihan tunne. Lapsen kiukun puuskat ovat tällaisia. Ihminen elää elämäänsä kuin syöksylaskija kelkassaan. Vauhti vie eteenpäin ja laidat kolisevat. Muistakaa tehdä yksi hyvä työ päivässä ja tehdä itsenne onnelliseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

"Vihatkaa, mutta älkää syntiä tehkö" Vihan vallassa pitäisi malttaa odottaa, että kykenisi esittämään asian rauhallisesti. "Mikä lihasta lähtee, se lihaan vastaan."

Käyttäjän jokojo kuva
Jaakko Kojo

Niin, maltti on valttia vihatessakin. Viha on sallittu tunne, ja sisältyy primitiivisimpiin tunteisiimme. Saamme olla eri mieltä, siihen meillä on oikeus. Viha ei vain saisi purkautua väkivaltana tai loukkaavina kirjoituksina somessa. Vihan muodoista pahimpia ovat kai ideologinen viha ja uskonviha. Jälkimmäistä ei ole saatu kitkettyä ihmisestä. Make peace, not war, on kuuluisa sanonta. Kumpa ihmiset ymmärtäisivät, mikä on ihmisen tehtävä ja mitä me etsimme itsellemme täältä maan päältä. Tämä sarja jatkuu viikottain eri aiheilla ihmisen elämästä.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Toivottavasti vihaa ei kuitenkaan pidetä määränpäänä. Viha on mielestäni rakkauden kääntöpuoli. Viha on joskus motivaationa ja energiana tehdä jotakin, mutta vihan vallitessa tarvitaan harkintaa. Kun järkevästi miettii energiansa, toiminnasta saattaa tulla rakentavaa.

Sanon rakkautta omissa kirjoissani avaruusenergiaksi. Käytännössähän me ihmisetkin olemme avaruusolentoja, kun asian oivallisesti oivaltaa.

Käyttäjän jokojo kuva
Jaakko Kojo

No nyt kerroit käsitteen, josta meillä kummallakaan ei ole tietoa. Avaruusolentoja, se on teoria, jolle ei ole vahvistusta. Olen kyllä kuullut siitä usealtakin taholta. Kuitenkin teoriani kallistuu valoon ja alkukipinään. Maapallolla oli hiiltä, happea ja vetyä, ja kipinä. Alkupallolla salamat leiskusivat. Ei ole mahdotonta, että elämä alkoi meressä sopivien aineiden läsnä ollessa kipinästä. Siitä olisi alkanut alkueläimen taival. Jokin elävä se oli, en ole kuullut tieteeltä moista selitystä. Ehkä olen vain rinnakkaisajattelija. Minkäpä tälle. Nämä ovat vain ajatuksia.

Niin, se viha on vain tunne, ei solujemme määränpää. Määränpää on jatkuvuus.