Eläkeläisten arkea

Ihmisen määränpää osa V tyytymättömyys

Ihmisen kielteisistä tunteista tulee mieleen tuki tavallinen tunne, tyytymättömyys. Se purskahtaa esille mitä moninaisimmissa paikoissa. Se tulee keskelle kahden ihmisen suhdetta ja pahimmillaan pilaa suhteen. Se tulee esille vaikkapa arkisessa kaupassa, kun ei keksi, mitä laittaisi perheelle päivälliseksi. Se tulee esille lihatiskillä, kun ei olekaan enää jäljellä tarjousjauhelihaa. Se tulee esille rakastelussa, kun sinä sait, mutta minulla jäi kesken. Se tulee esille yleensä ihmisten toiminnassa.

Suuri tyytymättömyys valtaa diktaattorin mielen, kun hänen sotilaansa eivät saa valloitettua riittävästi maata. Tai häviävät taistelussa. Tyytymättömyys valtaa lapsen mielen, kun äiti ei ostakaan tikkaria. Ei ole lauantai, vaikka pitäisi. Asioissa liika hätäily luo tyytymättömyyttä. Emme saavuta haluamaamme tavoitetta. Esimerkkejä voisi keksiä vaikka kuinka paljon. Kuitenkin tyytymättömyys on aivojemme kemiaa. Tietyt reseptorit eivät saa tarvitsemaansa kemikaalia. Missä tuo kemikaali syntyy ja mihin sen pitäisi mennä, ei ole minulle selvillä. Ehkä joku aivotutkija, ja kemisti tietää jo senkin.

Kuitenkin ihmisen hermostossa ja aivoissa on vielä paljon tutkittavaa. Niissä tutkimuksissa ja niiden tuloksissa ratkaistaan monta vielä mysteerinä olevaa asiaa. Aivojen kemian tuntemus auttaa selvittämään tautien syntyä ja kehittämään hoitokeinoja. Vielä ollaan kaukana siitä, että pilleri naamaan ja menoksi. Nykyisillä lääkkeillä on vielä liikaa sivuvaikutuksia ja ne eivät ole täsmälääkkeitä vaan hehtaaripyssyjä. Mutta tiede etenee kovaa vauhtia, ja joka vuosi saamme kuulla edistyksestä.

Rauhan pilleri saisi varmaan Nobel palkinnon. Mutta jos se on pilleri, sitä ei ole pakko ottaa. Sodat jatkuisivat kuitenkin joidenkin yksilöiden päissä. Valta on himoittua ja turmelevaa. Sen puute on kuin pysyvä tyytymättömyys. Jos valtaa saa, ihminen tavoittelee vain lisää valtaa. Vallasta luopuminen on joko suurempaan valtaan pääsyä tai häviö. Häviö luo pohjattoman tyytymättömyyden tunteen. Sen tunteen tappamiseen tarvitaan ase. Siihen loppuu valta, tyytymättömyys ja henki. Se on ihmiselämässä ainoa lopullinen asia. Aina kun on elämää, on toivoa ja jatkuvuutta. Vain kuolema meidät erottaa.

Tyytymättömyys ei ole ainoastaan pahe vaan joskus se on hyve. Hyvin monet keksinnöt ja parannukset ovat saaneet alkunsa tyytymättömyydestä johonkin. Erityisesti keksijät ovat mestareita tyytymättömyyden harjoittamisessa. Kun he havaitsevat epäkohdan, he alkavat keksiä välittömästi parannuksia, keksintöjä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.