Eläkeläisten arkea

Ihmisen määränpää osa IX taikausko

Meillä on ollut taikauskoa jo ennen kuin olemme nousseet kahdelle jalalle Afrikan savannilla. Ilmeisesti taikauskon voimakkuus vaihtelee eri ihmisissä, mutta sen täytyy olla vanhin uskomuksistamme. Siihen liittyy vanhoja uskomuksia, kuten jos näet mustan kissan menevän tien yli, se tietää pahaa. Tai ettei pidä mennä tikkaiden ali, se tietää onnettomuutta. Nämä vanhat uskomukset todistavat, että taikausko on sisäänkirjoitettuna meihin.

Taikausko liittyy luonteenpiirteisiin. Pessimistillä ja optimistilla on erilainen taikausko. Joku pessimisti uskoo, että jos teen jotain määrätyllä tavalla, käy tulevaisuudessa juuri päinvastoin. Siksi pessimisti ei iloitse, koska se tietäisi pahaa tulevaisuudessa. Murehtiminen sen sijaan tuottaa positiivisen sattuman. Jo todennäköisyyskin puoltaa pessimistin olettamusta. Optimisti kai pettyy useammin.

Moniin kristillisiin uskomuksiimmekin on sekoittuneena taikauskoa. Pakanalliset tavat pysyvät pinttyneinä ihmisissä, sillä pakanalliset uskonnot ja taikausko ovat paljon vanhempia, kuin luterilaisuus tai islam tai buddhalaisuus. Tässä esiin putkahtaneet muut uskonnot ovat minulle vieraita, enkä tunne niiden taustoja. Todennäköisesti niissäkin kulttuureissa on taikauskoa. Eiväthän mainitut suuntaukset ole kovin vanhoja. Taikausko on sen sijaan peräisin satojen miljoonien vuosien takaa. Pelkäsimme varjoja jo dinosaurusten aikakaudella.

Ennustajat käyttävät hyväksi tiedostamattomiamme eleitä ja taikauskoa. Mitä parempi ennustaja, sen parempi henkilö on lukemaan toisen eleitä. Ennustaminen ei ole 50/50 peliä, vaan perustuu tiedolle. Siksi meistä tuntuu, että ennustaja osuu oikeaan, ja herkemmät ihmiset palaavat myöhemmin takaisin ennustajan luo.

Taikausko on meissä sitkeässä, yhtä sitkeässä kuin pakanuus. Vaikka Ruotsin kuningas istutti Luterilaisuuden Suomeen vain saadakseen kirkon varat omiin taskuihinsa, pakanuutta hän ei pystynyt poistamaan kokonaan ristiretkien aikana eikä niiden jälkeenkään. Länsi-Suomessa on säilynyt trullien perinne ja pääsiäiskokot. Itä-Suomessa on säilynyt enemmän vanhan venäläisen Kreikkalaiskatolisuuden perinteitä. Perinteitä ei voi hävittää kokonaan. Siksi olemme vieläkin ainakin vähän taikauskoisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Ongelmiahan siitä taitaa seurata, kun on edelleen kivikautiset aivot technohypeajassa. Pakenisko takas luoliin vapisemaan, vai valloittaiskos vaikka galaksin, kas siinä Telluksen tietoisuuden pulma ;D

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Suomi - Kanada, mitä taikoja on tehty, että Suomi voittaisi. Auttaako peukut pystyssä.

Käyttäjän kuoppari kuva
Ari Kuoppa-aho

Myös kristinusko itsessään on taikauskoa ja sisältää kaikki "taika-uskon" elementit.

Käyttäjän jokojo kuva
Jaakko Kojo

Valitettavasti en ole perehtynyt syvällisesti uskontoihin, mutta niiden juuret ovat vanhassa ajassa ja ne ovat ihmisen synnyttämiä. Siksi niihin on tullut viitteitä taika-uskosta. Vanhimmat uskonnot ovat syntyneet ennen kirjoitustaidon omaksumista ja periytyneet sukupolvelta toiselle muistitietona. Jo luolamaalausten teon aikana on ollut jonkinlaisia pakanallisia uskontoja. Se siis tietä sitä, että uskontojen perusta on luotu kymmeniä tuhansia vuosia sitten.