Eläkeläisten arkea

Ihmisen määränpää osa X kiire

Kiire on ihmisen tekemä ilmiö. Luoja ei sitä luonut. Ihminen on keksinyt kellon ja kalenterin ja omaksi kiusakseen aikataulun. Kaiken pitäisi syntyä määräajassa ja kaiken pitäisi toimia kuin kello. Näistä syntyy kiire. Kelloajat ja aikataulut helpottavat joukkojen hallitsemista. Mitä koulusta, liikenteestä tai sodasta tulisi, ellei olisi määräaikoja ja H-hetkiä. Sellaisilla opettelemme toimimaan yhdessä ja joukkona olemme voimakkaampia.

Joukkovoima ei ole ihmisen keksimää, vaan luonto käyttää sitä selviytymiseen. Myös ihmisen toiminnassa se auttaa selviytymään. Aamulla on kiire pukea, pestä hampaat ja syödä aamupalaa, että saa lapset ajoissa kouluun ja ehtii itse töihin. Baanalla painetaan kaasua liikaa, kun on kiire jonnekin. Kiire polttelee jalkapohjia ja tuntuu vatsassa. Ne, jotka oivaltavat elämän oikein, säästyvät kiireeltä.

Kiireellä on nurjat puolensa. Se aiheuttaa stressiä ja sairauksia. Sydän- ja verisuonisairaudet ovat yleisimpiä. Työelämän yhä kovempi tahti ja hektisyys aiheuttavat aikataulupaineita ja kiirettä. Moni aikuinen täyttää oman ja lastensa elämän vielä harrastuksilla, ja ajaa itsensä puhki. Täytyisi osata hellittää rytmiä ajoissa. Viimeistään eläkkeelle jäädessä pitäisi osata viettää mukavaa aikaa ilman kiirettä.

Meillä oli aikanaan hyvä työryhmän vetäjä, joka töihin tultuaan heitti ensimmäiseksi rannekellon laatikkoon ja alkoi vasta sitten töihin. Hän osasi ottaa elämän oikein. Hänellä oli aikaa meille ja hän sanoikin, että kellot tekee sitä lisää. Jos on kiire ja stressiä, pitäisi pysähtyä miettimään arvot uusiksi. Monia asioita voi järjestää ja välttää kiireen. Täytyy muistaa, että tässä maailmassa on vain luonnon muovaamaa ja ihmisen tekemää. Ja ihmisen tekemän voi aina muuttaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.