Eläkeläisten arkea

Ihmisen Määränpää osa XI pelko

Pelko on varhaisia primitiivireaktioita. Säikähdämme äkkinäistä ääntä ja valoa tai sen puutetta. Pelkoa voi seurata pakoreaktio. Reaktio on perua niiltä ajoilta, kun olimme aseettomia hirmuliskoja vastaan. Vieläkin pelkäämme suuria eläimiä. Pelkoa on kyllä useampaa laatua. On pieniä pelkoja ja suuria fobioita. Näitä on käsitelty kirjoissa riittävästi. Elämänasenne saattaa tuoda paljonkin turhia pelkoja. Pessimistinen asenne luo paljon turhia pelkoja.

Pessimisti ajattelee, että lasi on melkein tyhjä, jos se on puolillaan. Optimisti taas ajattelee, että lasi on miltei täynnä. Murehdimme usein tulevia asioita. Liiallinen murehtiminen ja pelot voivat aiheuttaa sairauksia ja jopa eliniän lyhentymistä. Empaattinen ihminen murehtii toisen puolesta. Meillä on pelkoja lastemme käyttäytymisestä ja menestymisestä. Lapsista pitääkin olla pienenä huolissaan, mutta huolten pitää hälvetä. kun lapsistamme tulee aikuisia.

Ihmisiä on hyvin monen luontoisia. Joku optimisti koheltaja vaeltaa elämänsä läpi ilman murheita. Tyhmä pessimisti taas törmää pelkoihin joka nurkalla. Perusluonteen muuttaminen on vaikeaa tai mahdotonta. Pelkoja voi oppia hallitsemaan. Jos pelot käyvät suuriksi tai ylivoimaisiksi, tarvitaan ammattiauttaja, joita ovat psykiatrit tai psykologit.

Toisten puolesta ei pitäisi pelätä, tai jos pelkää, pitää ottaa asia puheeksi. Yleensä se auttaa. Myös etukäteissuunnitelmat auttavat vähentämään pelkoja. Jos olet vaikkapa huonomuistinen ja pelkäävä, nykytekniikka tulee avuksi. On ohjelmia, joihin voi kätevästi merkata tulevat asiat ja ne pysyvät hyvin muistissa. Myös uusien puhelinten kalenteri-ohjelmissa on muistutus. Ei tarvitse murehtia, ehtiikö tapaamiseen tai muistaako ottaa yhteyttä.

Huoleton ihminen joutuu useammin vaikeuksiin kuin huolellinen. Huolellista ihmistä helpottaa tulevaisuuden suunnittelu ja ennakoiminen. Huoleton ihminen ei yleensä pelkää tulevaa, mutta saatuaan tarpeeksi epäonnistumisia saattavat pelot saada vallan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.