Eläkeläisten arkea

Ihmisen määränpää osa XII aistit

Vanhan käsityksen mukaan ihmisellä on viisi aistia: maku-, haju-, näkö-, kuulo- ja tuntoaistit sekä niin sanottu kuudes aisti. Tiede ei ole voinut sitovasti todeta kuudetta aistia, mutta lisäksi on tasapaino- ja sisätuntemusaistit. Nämä aistit integroituvat eli muovautuvat yhteen lapsuudessa, ja niinpä koemmekin ympäröivän maailman useammalla aistilla samanaikaisesti. Ihminen voi vaurioittaa tai menettää jonkin aistinsa tapaturmaisesti tai aistit heikkenevät ihmisen vanhetessa. Aistivaurio voi tulla myös kehityksessä ennen syntymää eri tavoin. Jokin aisti voi puuttua geenivirheen tai vaurion kautta.

Tiedemiehet tai pitäisikö sanoa tiedehenkilöt tekevät töitä menetettyjen aistien palauttamiseksi tai korvaamiseksi. Parhaillaan kehitetään keinonäköä ja keinonenää. Kuulolle on kehitetty sisäkorvaistute eli implantti ja viimeisin uutinen koski hiirillä tehtyjä kokeita, joissa värekarvat oli saatu kasvamaan viruksen avulla. Silti ollaan vielä kaukana kuulon uudelleen synnystä ihmiselle. Kenties jonakin päivänä …

Seuraan tieteen viimeistä kehitystä ja laitan tietoa uusista saavutuksista julkisuuteen. Vapaaehtoistehtäviäni lähellä on kuulo-ongelmaisten asia. Ennen kuulon vaurioituminen johtui usein työssä saadusta liiallisesta melusta. Nykyään työssä osataan suojella kuuloa, mutta nuoriso ei vielä ymmärrä, miten kuulo voi vaurioitua musiikin vuoksi. Ensimmäinen vaurio, joka tulee, on tinnitus, ääni, jonka parantamiseen ei ole keinoja. Toinen vaurio on suora kuulovaurio, joka johtuu liian kovasta musiikin äänen paineesta. Värekarvat ja aistinsolut vaurioituvat ja vaurio on pysyvä. Yleensä korkeat äänet katoavat. Näin käy myös iän mukana. Heinäsirkan siritystä ei kuule enää vanhana.

Kaikki aistimme ovat herkkiä vaurioille ja taudeille. Näköaisti heikkenee iän myötä, ja vanhana saattaa tulla kaihi muiden sairauksien mukana. Diabeteksen yksi seuraus on näön heikkeneminen. Lopuksi tulee sokeus. Aistivaurioisille on perustettu järjestöjä, jotka pyrkivät auttamaan vammautuneita. On säädetty vammaispalvelulaki, joka osaltaan turvaa vammaisten oikeuksia tasavertaiseen elämään. Jo perustuslain mukaan olemme tasa-arvoisia ihmisiä, joilla on samat oikeudet. Silti tasa-arvo vaatii taistelua.

Tämä juttusarja päättyy tähän, mutta muistakaa, että ihmisen tarkoitus on jatkuvuus ja viettäkää onnellisia hetkiä ilman stimulantteja.

Jaakko Kojo

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.